Докато се обвинявал, че е невероятно глупав, Кристо Каарман едва

...
 Докато се обвинявал, че е невероятно глупав, Кристо Каарман едва
Коментари Харесай

Как една грешка създаде бизнес за 1.5 млрд. долара?

 Докато се упреквал, че е " необикновено малоумен ", Кристо Каарман надали е предполагал, че това ще породи концепция за бизнес, който сега се прави оценка на над 1.2 милиарда паунда (1.58 милиарда долара).
През 2008 година 28-годишният тогава естонец работел в Лондон като съветник по мениджмънт, когато получил сериозен коледен бонус в размер на 10 000 паунда (13 170 долара).

Тъй като лихвите по депозитите тогава били по-високи в Естония, той решил да трансферира парите от сметката си във Англия в своята спестовна сметка в Естония.

" Така платих на моята банка във Англия 15 паунда (19.7 долара) такса, и трансферирах тези 10 000. Седмица по-късно видях, че в сметката ми в Естония са пристигнали с 500 паунда (658 долара) по-малко, в сравнение с чаках, " споделя пред BBC 38-годишният в този момент Кристо.

" Разрових се, с цел да видя какво се е случило и осъзнах, че съм бил огромен простак. Бях очаквал че английската ми банка ще употребява обменния курс, който бях ревизирал в Reuters и Bloomberg.

Вместо това банката бе употребила обменен курс с 5% по-неизгоден за мен, което е методът, по който тя и всички други банки вземат своя дял. Грешката беше моя. "

Недоволен от себе си, Кристо се зарекъл да откри метод за прекачване на пари в чужбина, който отстрани банките от процеса.

Това в началото включвало единствено него и неговия естонски другар Таавет Хинрикус, който по това време бил шеф в телекомуникационната компания Skype, като двамата импровизирано прехвърляли пари между тях.

Схемата работила, тъй като Кристо постоянно желал да обменя паундове за крони - естонската валута по това време, и назад. Те просто вземали междинния пазарен обменен курс за деня.

Скоро по-късно към този момент били построили мрежа от естонски другари, измежду които имало емигранти и живеещи в Естония, които правели същото това нещо, а Кристо и Таавет осъзнали, че могат да основат бизнес от това.

Затова през 2011 година те основават основаната в Лондон TransferWise - финтех уеб страница, който разрешава на потребителите да трансферират пари в чужбина в друга валута по междинния обменен курс за деня против твърда такса от 0.5%.



Снимка: Twitter

Днес TransferWise е световна компания, а измежду нейните акционери са създателят на Virgin Ричард Брансън и съоснователят на PayPal Макс Левчин.

През първата година Кристо и Таавет разрастват бизнеса си органично, разчитайки на своите спестявания.

Клиентите изначало са малко, като схващат за бизнеса от уста на уста, само че по-късно нарастват внезапно след позитивна оценка за компанията в софтуерен уеб страница.

За да избегнат правосъдни проблеми, Кристо и Таавет получават утвърждение и лиценз от регулаторния орган във Англия по това време, преди да стартират активност.

" Това беше първият случай, в които те виждаха нещо такова, " споделя Кристо. " Видяха задоволително обаче, с цел да не се тормозят, че ще вършим нещо неправилно. "

В началото на 2012 година Кристо и Таавет стартират да търсят първите си вложители, само че първоначално не съумяват да намерят никакви.

" Разговаряхме евентуално с 15 вложители, само че всички те ни отхвърлиха, " споделя Кристо. " Никой в Европа не искаше да има нищо общо с нас. Европейските вложители тогава избягваха доста повече риска от американските. Затова приехме първите си средства от дребен фонд в Ню Йорк, който се споделяше IA Ventures. "

С разрастването на TransferWise идват и други вложители. Компанията до момента е набрала 305 млн. паунда (400 млн. долара) капитали.

Междувременно, уебсайтът на компанията и нейното приложение са употребявани от над 4 милиона души и са налични в 50 страни и 49 валути. Компанията твърди, че всеки месец трансферира по 3 милиарда паунда (3.95 милиарда долара).С отварянето на втори огромен офис в столицата на Естония - Талин, и осем други офиса тук-там, като Тампа бей, Будапеща и Токио, приходите на TransferWise нарастват със 75%, до 117 млн. паунда (154 млн. долара) в годината до март 2018 година

Годишната й облага остава без смяна на равнище от 6.2 млн. паунда (8.1 мн. долара). Преди март 2017 година компанията работеше на загуба, защото влагаше средства в разрастването си. В момента TransferWise разполага с 1 400 чиновници.

Според експерта във финтех промишлеността Крис Скинър, компанията се е разраснала толкоз бързо, тъй като предлага евтина услуга и няма скрити такси.

Кристо заема поста основен изпълнителен шеф, само че твърди, че дружно с Таавет " през цялото време вземат участие във всичко. Припокриваме се в това, което вършим. "

Когато не работи, Кристо разпуска с кайтсърфинг, а всяка Коледа и Нова година с брат си вършат дълги преходи с мотоциклети в Африка.

" Имаше доста незнайни, когато започвахме, " споделя той. " Дали някой щеше да се довери на някакъв уеб страница, основан от двама естонци? Дали някой различен има същия този проблем, който ние се опитвахме да разгадаем?

" Оказа се, че всичките тези хора по света имат същия проблем и ни се довериха. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР